Vulnerability is the only bridge to build connection.

Iris Peelen

( Lid van team: Stichting Zelfbeschadiging )

Deelnemer is afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 250 (146%)

Ik ben Iris, 24 jaar oud en doe dit jaar voor de 3e keer mee met Last Man Standing. Mijn persoonlijke doel: meer aandacht voor het bespreekbaar maken van psychische gezondheid, en daarmee eerlijk(er) zijn over wat we voelen en denken.

Wat er in onze hoofden gebeurt is geheel onzichtbaar en het is dan ook makkelijk om je beter voor te doen dan je je voelt of om een deel van de waarheid achter te houden. Dat terwijl je soms niets liever wil dan je hart uitstorten bij iemand die je dierbaar is en van wie je weet (of hoopt) dat diegene begripvol reageert op jou en je verhaal, op dat moment. 

Ik vind het vaak nog moeilijk om te delen wat zich in mijn hoofd afspeelt aan piekergedachten, aan worst-casescenario's, aan gebeurtenissen die me bezig houden. Dit omdat ik me (1) schaam, (2) omdat ik het gevoel heb anderen tot last te zijn, (3) omdat ik dingen gevoelsmatig groter maken (/denken) dan dat ze zijn of (4) omdat ik voor anderen invul dat ze me vast een aansteller zullen vinden.

Dat gaat zowel over de dingen die ik meemaak in mijn dagelijkse leven als over de gevoelens en gedachten die dat oproepen. Ik doe mezelf daar zo nu en dan flink tekort mee - doordat ik mezelf zo isoleer en verstop. Dat vind ik pittig omdat ik niet altijd weet wat ik kan doen én durf te doen - zoals een appje sturen naar vrienden, mijn grenzen aangeven of in ‘echt’ contact delen dat me iets dwars zit. 

Daarin ben ik niet de enige, weet ik. Steeds meer jongeren ervaren prestatiedruk, gaan gebukt onder stress en geven aan psychische klachten te ervaren (zoals gevoelens van eenzaamheid, depressie en (faal)angst). Hoewel het gesprek steeds vaker over psychische gezondheid gaat, voelen veel jongeren zich geïsoleerd en onbegrepen en weten ze de weg naar hulp nog niet goed (genoeg) te vinden. 

MIND Young Academy is een onderwijsprogramma met als doel het bespreekbaar maken van psychische problemen in de klas. Zogenoemde peer educators, jongeren tussen de 18 en 26 jaar die zelf of in hun directe omgeving te maken hebben (gehad) met psychische problemen, komen langs in de klas en aan de hand van hun persoonlijke verhaal gaan ze het gesprek aan over psychische gezondheid. In een lessenreeks van 3 lessen wordt er aandacht besteed aan het vergroten van kennis over psychische gezondheid, over eigen ervaringen en over de weg naar hulp. Daarbij worden er lessen voor docenten ontwikkeld, is er extra lesmateriaal beschikbaar en worden scholen begeleid in dit proces. 

Bijzonder aan dit programma is dat het gratis wordt aangeboden aan scholen, dat maakt dat er een wachtlijst is en er dit jaar al 270 klassen zijn die het onderwijsprogramma ontvangen. Waarom gratis? Om dit programma aan iedere geïnteresseerde school aan te kunnen bieden. Met behulp van fondsen is er al een hoop geld geworven, maar ook met Last Man Standing dragen we een steentje bij.

Ik denk dat ik, en veel van de mensen om mij heen, veel baat hadden kunnen hebben bij dit of een vergelijkbaar project. Ik gun iedere scholier de mogelijk om zichzelf te zijn en te praten over de dingen die hen kwetsbaar, maar ook sterk en trots maken. 

→ Daarom doe ik dit jaar weer mee met Last Man Standing en hoop ik dat ik - met alle andere kanjers die hetzelfde doen - het verschil kan maken voor tenminste 1 leerling! 
Steun je mij hierbij? Doneer dan wat je missen kan op deze pagina! Deel mijn boodschap met je vrienden, kennissen, familie en verspreid onze actie via social media. Vast bedankt. :D 

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle
€ 25 22-06-2019 | 22:23
€ 5 22-06-2019 | 00:02 Succes Iris, ik vind het een super goed doel
€ 5 21-06-2019 | 23:12
€ 5 21-06-2019 | 21:14
€ 5 21-06-2019 | 20:37