Verbreek het taboe

Lauren Verheul
Deelnemer is afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 250 (30%)

Hi!

Dit is mijn eerste keer dat ik mee doe aan de actie Last Man Standing van MIND. Door mee te doen aan deze actie, wil ik taboes rondom psychische problemen bij jongeren zoals depressies bespreekbaar maken. Ook hoop ik ze natuurlijk te kunnen verbreken! Samen kunnen we mee helpen aan een mentaal gezonde(re) jeugd.

Niet uit je bed kunnen komen 's ochtends, waardoor je weer eens een paar lessen mist of misschien wel een hele dag skipt.

Niet in slaap kunnen komen 's avonds, omdat je hoofd zo vol zit en je maar blijft piekeren. Je pakt je telefoon maar weer onder je kussen vandaan en blijft de hele nacht naar het schermpje kijken, om zo maar je gedachten te ontvluchten.

Niet kunnen eten, geen hap door je keel krijgen, maar een paar uur later jezelf weer volproppen door zakken chips en een pizza naar binnen te werken.

Die ene keer toch de dag goed beginnen, maar niet veel later gefrustreerd raken door het kleinste dingetje wat vervolgens je hele dag verpesten kan. Geprikkeld rondlopen, elk moment in huilen uit kunnen barsten als een soort emotiebom die af gaat.

Op de verjaardag van die ene vriend zitten, omringd met mensen die je lief hebben en gezelligheid. Maar je van binnen toch zo alleen voelen.. Niemand die je begrijpt of het lijkt te zien. Iedereen die het beter lijkt te hebben.

Een nachtje doorhalen met vrienden/vriendinnen en jezelf vol gooien met drank in de stad als afleiding, of juist al het sociale contact vermijden om dagen lang in bed te liggen. 

Een paar voorbeelden die we vast allemaal wel herkennen; iedereen heeft wel eens last van een ''dipje''. Misschien zelfs wel vaker.

Maar wat als dit gedrag je leven overneemt? Je dag in dag uit in strijd bent met je emoties? Je hoofd een gevangenis lijkt en je gedachten levenslang zitten? De druk van je opleiding, (nieuwe) baan, je sociale leven, het idee van succesvol en gelukkig moeten zijn en noem maar op, je te veel wordt. Wie weet heb je wel iets heftigs meegemaakt wat je niet verwerken kan. Het kan zijn dat je in een sleur/depressie raakt en je zelf maar niet in staat bent om daaruit te komen. Je zondert je meer en meer af. Eenzaamheid, leegte, verdriet, onbegrip en schaamte zijn dingen die hierbij vaak komen kijken.

Nog te veel jongeren struggleën hiermee. Ook ik herkende deze gevoelens en ik heb hier uiteindelijk hulp voor gezocht. Vaak is dit een grote, moeilijke stap voor velen. Ik hoop doordat we het allen zo veel mogelijk bespreekbaar maken en door onze eigen ervaringen te delen, we iemand met depressieve gevoelens kunnen aanmoedigen om toch hulp te zoeken! Ik ga nu niet te diep in op mijn eigen verhaal, maar je mag me altijd een berichtje sturen bij nieuwsgierigheid of als je een luisterend oor nodig/''tips'' nodig hebt! :) Ik stap uit mijn eigen comfortzone door straks  tussen allemaal anderen het zo lang mogelijk uit te houden op een paaltje in het water. Ik daag jou uit om uit je comfortzone te stappen door eens een praatje te maken met iemand.

 

P.S. De tattoo heb ik een tijd terug laten zetten om mijzelf er dagelijks aan te blijven herinneren dat mijn verhaal, net als dat van vele anderen, nog niet over is!

Linkin Park - One More Light

 

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle
€ 15 09-04-2019 | 19:36
€ 25 09-04-2019 | 19:16
€ 15 18-02-2019 | 08:23
€ 10 18-02-2019 | 07:48
€ 10 28-09-2018 | 01:04