M&M's op de paal.

Dit is de actie van Manon van den Berg

( Lid van team: M&M`s op de paal.  )

Actie is afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 250 (129%)

The only shameful thing about mental illness is the stigma attached to it. 

''Mensen met psychische ziekten zijn raar''

''Jij bent niet ziek, je ziet er hartstikke goed uit''

''We zijn onvoorspelbaar, niet te vertrouwen en kunnen niet functioneren zoals andere mensen''. 

Bovenstaande zijn een aantal opmerkingen die ik regelmatig hoor. En tegelijkertijd de grootste misvattingen ooit. Pyschische ziekten zie je niet direct aan de buitenkant, dat betekent niet dat het er niet is, dat het geen recht van bestaan heeft, dat wij geen recht van bestaan hebben. 

Op mijn 13e belande ik voor het eerst in de jeugdhulpverlening en liep ik bij een psycholoog. Ik hield mijn mond erover op school, doodsbang voor het oordeel van mijn vriendinnen. Ik was daardoor zo eenzaam in mijn problematiek dat ik nauwelijks meer aansluiting voelde bij mijn vrienden, omdat mijn belevingswereld compleet anders was dan die van hen. Van een voorlichtingsprogramma was geen sprake. 

Ik ben inmiddels 25 en in behandeling voor een depressie. Ik kies ervoor om niet langer mijn mond te houden. Waar ik mij vroeger nog schaamde, zie ik nu in dat dit niet nodig is. Het is oke om je niet goed te voelen, om aan te geven waar je grens ligt, het is oke als er iets niet lukt. 

In 2017 heb ik meegedaan met de eerste editie van last man standing. Wat een prachtige ervaring was dat! Ook dit jaar doe ik weer mee en dit keer samen met mijn fantastische dappere ''kleine'' broertje, dat hij een kop groter is dan ik vergeten we gewoon...

Dit jaar focust last man stading zich op mentaal gezonde jeugd en gaat het opgehaalde bedrag naar de MIND Young acadamy. De mind young acadamy is een scholenproject dat een programma aanbiedt om psychische problemen bespreekbaar te maken in de klas. De lessen worden gegeven door leeftijdsgenoten die zelf of in hun omgeving te maken hebben gehad met psychische problemen. 

Ik ben van jongs af aan geinteresseerd geweest in psychologie en psychiatrie, dat ik later koos voor een opleiding in deze richting was dus ook niet bijzonder. Ik denk dat wij als maatschappij nog onderschatten wat het kan betekenen als onze jongeren goed zijn voorgelicht over psychische gezondheid. In de huidige maatschappij lopen vele mensen met een psychische ziekte tegen een ontzettend groot stigma en taboe op. 

 

Ik vind het belangrijk om onze jongeren voor te lichten en te onderwijzen over psychische problematiek. Het zorgt voor meer begrip, minder eenzaamheid. We leven in 2018, we mogen met zijn allen nu best wat zachter worden naar elkaar en het stigma dat op psychisch problematiek ligt los laten.

''It's an odd paradox, that a society, which can now speak openly and unabashedly about topics that where once unspeakable, still remains largely silent when it comes to mental illness'' - Glenn Close

 

 

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle donateurs
€ 37 23-06-2018 | 17:49 Opbrengst massages van Hans en Nena
€ 10 22-06-2018 | 14:22 Goed dat je je hiervoor inzet. Succes morgen meid!
€ 10 21-06-2018 | 12:45 Ik ben heel blij dat hier aandacht aan geschonken wordt. Psychische problemen worden nog vaak niet serieus genomen of gebagatelliseerd.
€ 15 21-06-2018 | 06:57 Heel goed doel Manon, hou je popt stijf op die paal! Dikke kus marian, bas, Niels, Simon, Abel
€ 25 10-06-2018 | 13:05 Lieve Manon, Ik wens je veel succes, en ik hoop dat je the last Woman standing wordt. Zet je beste beentje voor ;).
Bekijk alle

De meppeler courant

26-05-2018 | 18:27 Begin deze week werd ik benaderd door de Meppeler Courant, zij hadden mijn actie voor bij zien komen en wilden graag een artikel over mij en de actie schrijven. Het resultaat is een pagina groot artikel. Mijn broertje en ik zijn dankbaar dat de Meppeler Courant hier aandacht aan heeft geschonken! Met extra veel dank aan Joyce Smits voor het interview en de uitwerking van het artikel. 
Lees meer