See the able, not the label!

Mariëlle Timmer
Deelnemer is afgesloten Je kunt niet meer doneren
Normal dec034a4ec9e861fb41f9b375af6372c28613fdf
van totaal € 250 (200%)

Ik doe aan deze actie mee omdat ik vind dat er meer aandacht besteed moet worden aan "het kunnen" van mensen met psychische problemen. Er zijn tegenwoordig steeds meer jongeren die een diagnose krijgen t.a.v. de DSM-5. Enerzijds kan het prettig zijn dat je problemen onder een bepaalde label vallen, omdat dit zorgt voor een stukje erkenning/begrip en je gericht kunt kijken naar behandelingen. Maar anderzijds kan het ook iets zijn waar zowel de cliënt als de behandelaar zich achter kunnen verschuilen: "Ik doe/ben zo vanwege mijn label" of "Laten we het de cliënt maar niet te lastig maken, want het is al zo vervelend dat hij/zij die label heeft". Terwijl iedereen, ongeacht welke label, zoveel meer in zich heeft. Talenten, passies, dromen, eigenschappen. Als daar de focus nog meer op zou komen te liggen in de zorg, zullen de labels minder waarde krijgen.

Daarnaast denk ik dat er een betere balans moet komen tussen begrip en confrontatie in behandelingen. Wat je is overkomen of aangedaan, daar kun je niks aan doen en daar mag zeker begrip voor getoond worden. Maar je hebt wel een keuze hoe je ermee omgaat. En daar is soms confrontatie voor nodig. Een spiegel die je voorgehouden krijgt. "Kijk wat jouw gedrag voor gevolgen heeft t.a.v. jezelf en de mensen om je heen". Ik weet dat veel behandelaren het lastig vinden om confronterend te zijn. Bang om het gedrag daarmee te versterken. Maar uiteindelijk is dat wel een onderdeel van de sleutel naar herstel of kunnen omgaan met.

En dan zullen oordelen zoals "Mensen komen nooit van hun label af", tegengesproken worden. Want ik geloof dat iedereen zijn talenten, passies en eigenschappen kan inzetten in deze maatschappij en zijn dromen kan najagen, wat je ook is overkomen of welke label je ook hebt (gehad). Daarom ga ik op die paal staan. Voor al die mensen waarvan de talenten, passies, dromen en eigenschappen nog verscholen liggen in een wilde oceaan en voor de behandelaren die het lastig vinden om deze mensen uit die wilde oceaan te trekken.

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle
€ 5 22-06-2019 | 19:12
€ 25 22-06-2019 | 13:25
€ 10 22-06-2019 | 10:55
€ 10 21-06-2019 | 22:52
€ 25 21-06-2019 | 22:33