over-leven

Li sa
Deelnemer is afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 25 (3040%)

Hoi allemaal!

Ik ben Lisa, 26 jaar en psycholoog. Tijdens de middelbare school en studiejaren kampte ik met psychische problemen en voelde het leven als overleven. Ik werd ondersteund door leerlingbegeleiders, studentenpsychologen, maatschappelijk werk, praktijk ondersteuners, psychologen in zowel de basis GGZ als specialistische GGZ. Ik ben dankbaar voor alle hulp die ik gekregen heb. Desondanks kijk ik terug op een verdrietige en eenzame periode, waarbij ik me schaamde voor mijn psychische klachten. Dit maakte dat ik veel voor mezelf hield. Wanneer ik dan iets deelde  stuitte ik vaak op onbegrip door vriendinnen en klasgenoten: ''Met jou is ook altijd wat'', ''Ik weet niet of ik je kan geloven'' en ''Ga je nou alweer naar de psycholoog?'', klonken in mijn oren. Ook het lang wachten op goede zorg maakte mij moedeloos. Mijn zelfbeeld werd nog slechter (''ik verdien inderdaad de hulp niet'') en het vertrouwen in de hulpverlening werd geschaad.  

Ik doe mee met het event Last Man Standing van Wij Zijn Mind, waarmee geld wordt opgehaald om psychische problemen onder de aandacht te brengen op middelbare scholen en aandacht te vragen voor de te lange wachtlijsten in de GGZ. Het streven is om een zo hoog mogelijk bedrag op te halen om psychische problemen bij jongeren te verhelpen. Dat is hard nodig, want een hele generatie dreigt psychisch ongezond op te groeien door o.a. schooldruk en psychische problemen. Met het opgehaalde bedrag kan voorlichting, hulp en advies worden gegeven, wordt openheid bevorderd en de Mind Young Academy kan op scholen worden aangeboden. 

Psychische problemen hebben is zwaar en ook lastig voor klasgenoten en vrienden op de middelbare school. Want hoe kan je erover beginnen te praten als je zelf kampt met psychische problemen? En hoe kan je een ander helpen die lijdt aan psychische klachten? Ik vind het belangrijk dat hier aandacht voor is, ook op de middelbare school. Bovendien is het belangrijk dat de lange wachtlijsten in de GGZ worden aangepakt! O.a. jongeren moeten onnodig lang (lijden en) wachten op een effectieve behandeling, waaronder cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie is een therapie dat gericht is om zowel de manier van denken en interpreteren te beïnvloeden, als de manier van doen en laten. Als psycholoog heb ik zelf gezien dat cliënten veel baat kunnen hebben bij deze vorm van therapie en ook ik zelf als cliënt heb ik veel profijt gehad aan behandelingen, waarbij ik mijn eigen gevoelens en gedachtes kon onderzoeken en indien nodig veranderen. De Vereniniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt) draagt een warm hart toe aan het event Last Man Standing, waardoor ik met veel plezier deelneem aan het event namens VGCt. 

Tijdens het event Last Man Standing ga ik (proberen 6 uur) op een paal staan op 22 juni 2019 om sponsorgeld op te halen. Op een paal staan is zwaar, maar kampen met psychische problemen valt daarbij in het niet. Iemand vroeg me laatst of ik op een paal ga staan als psycholoog of als ervaringsdeskundige? Mijn antwoord is dat ik op een paal ga staan als mens en natuurlijk om de VGCt te vertegenwoordigen!

Wilt u me sponsoren? Alle (kleine) bedragen helpen!
-Vele kleine stukjes vormen samen een groot geheel!- 

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle
€ 10 22-06-2019 | 21:59
€ 30 22-06-2019 | 17:45
€ 10 22-06-2019 | 14:08
€ 10 21-06-2019 | 21:34 Ik vind het heel dapper en super goed hoe Lisa zich inzet voor deze aktie. Er zijn tal van jongeren met psychische problemen maar er heerst een taboe op waardoor er bijna niet over wordt gepraat. Maak het bespreekbaar! Gr. Joey
€ 10 18-06-2019 | 21:42