Dam tot Damloop

Evenement is afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
Streefbedrag behaald
van totaal € 5.000 (103%)

Mind your steps! 16,1 kilometer voor de MIND Young Academy
Op 23 september is de jaarlijkse Dam tot Damloop. Een prachtig event dat veel publiek trekt en bijdraagt aan het positieve imago van hardlopen. Dat is een mooie ontwikkeling, want hardlopen is niet alleen goed voor je lichamelijke conditie, maar ook voor je mentale conditie. IBS Capital Allies en MIND doen met vijf teams mee en nodigen jou van harte uit om ook mee te doen. Deelname is gratis!

Mentaal fitte jongeren met de MIND Young Academy: daar lopen we voor
De opbrengst doneren we aan de MIND Young Academy, een scholenproject dat psychische problemen in de klas bespreekbaar maakt. Maar liefst 1 op de 5 jongeren van 19 jaar heeft al eens ernstige klachten gehad en 75% van deze klachten begint voor het 25e levensjaar. Zelfdoding is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren. Alarmerende cijfers, omdat veel jongeren het moeilijk vinden om over psychische problemen te praten en depressies of angststoornissen daardoor lang onopgemerkt blijven. Daar willen we wat aan veranderen. Daarom is onze ambitie om de MIND Young Academy landelijk uit te rollen; bij scholen in iedere gemeente in Nederland.

Doe je mee? 
Leuk! Je krijgt van ons een gratis startbewijs. Wil jij dan je best doen om minimaal € 100,- in te zamelen door je actie te laten sponsoren? Dank je wel en succes! Klik op een van onderstaande teams om je aan te melden:

- team 1: VOL!

- team 2: VOL!

- team 3: VOL!

- team 4: VOL!

- team 5: VOL!

- team 6: VOL!

Iris Nijkamp

iris.nijkamp@wijzijnmind.nl

Wij maken ons zorgen over het groeiend aantal jongeren met psychische problemen. Over het gebrek aan aandacht hiervoor. Over het tekort aan hulp. En over het aantal zelfdodingen. Daarom willen we samen met jou ervoor zorgen dat jongeren:

  • mentaal gezond zijn en blijven
  • opgewassen zijn tegen stress
  • zich zonder schaamte vrij kunnen uiten
  • zich vanuit hun kracht kunnen ontwikkelen
  • bouwen aan een toekomst zonder psychische problemen

Hoe? 
Door de MIND Young Academy aan zoveel mogelijk scholen in Nederland te kunnen aanbieden. De MIND Young Academy is een scholenproject voor leerlingen om psychische problemen bespreekbaar te maken in de klas. Er worden 3 lessen gegeven door getrainde leeftijdsgenoten die zelf of in hun omgeving te maken hebben (gehad) met psychische problemen. Deze zogeheten ‘peer educators’ gaan het gesprek aan over veel voorkomende psychische klachten. Hun boodschap: praat er gewoon over, want je bent niet de enige!

Karen is zelf peer educator en vertelt: “Als het gesprek eenmaal op gang is, valt je mond open van verbazing. Het is ongelooflijk om te merken hoeveel jongeren serieuze vormen van psychische problemen ervaren. Hoewel dit verdrietig is, is het ook goed om te delen in de klas. Zo wordt het voor hen duidelijk dat zij niet de enige zijn die zich depressief of angstig voelen. Als deze oprechtheid eenmaal op tafel ligt is er een opening om de jongeren te leren hoe zij klachten bij zichzelf herkennen en waar zij, indien nodig, voor advies of hulp terecht kunnen. Want daar gaat het natuurlijk allemaal om; het tijdig én dichtbij signaleren van psychische problematiek. De klas is hiervoor de ideale plek; je bereik is namelijk groot bij de doelgroep, aangezien psychische problematiek veelal voor het 24e levensjaar ontstaat.”

Help je mee? 
In 2016 zijn we met dit project gestart en het was een groot succes door de impact en de positieve reacties van jongeren en leraren. Zo vertelde een 1e jaars mbo student: ‘’Ik vertel mijn problemen liever aan een onbekende. Die gaat niet ontkennen wat je zegt. Zo van: nee jij bent helemaal niet zo. Jullie begrijpen problemen, omdat je ze zelf ook hebt gehad. Dat praat makkelijk.’’ 

Onze ambitie is om de Academy in iedere gemeente aan te kunnen bieden. Aan de behoefte schort het ook niet, er kwam zelfs zoveel vraag naar dit project dat er nu ruim 50 scholen op de wachtlijst staan om de MIND Young Academy te kunnen afnemen. Helaas hebben we niet voldoende financiën om het door te zetten. Daarom komen we letterlijk in actie door mee te doen aan de Dam tot Damloop. Doe je mee? Meld je dan hier aan! 

Bekijk alle
€ 100 25-09-2018 | 11:42 Dam-tot-dam was heerlijk. En we dragen graag bij aan de Mind Young Academy!
€ 27 24-09-2018 | 16:20 Aan: Strong Body, Strong Mind
€ 25 24-09-2018 | 11:04 Aan: Durf jezelf te zijn! Voorlichting over nare gevoelens en gedachten, en vooral over het delen ervan, zou een gedegen plek moeten hebben op alle middelbare scholen. Investeren in goede trainers is zo belangrijk! Daarom doneer ik.
€ 15 23-09-2018 | 21:52 Aan: Mind your mind!
€ 15 23-09-2018 | 12:03 Aan: Overdenk je gedachten Hi Gert, je bent nu aan het lopen. Ik had graag samen met je over de finish gegaan! Ben echt supertrots op je... ben heel benieuwd hoe het gaat. 😘