Actieheld Merel: "Een vrolijk persoon is toch veel gezelliger?"

28-03-2018 | 09:49

Natuurlijk ben ik blij voor iemand als ik hoor dat het "gelukkig weer beter gaat", maar soms is dat de eerste keer dat ik überhaupt doorheb dat het kennelijk daarvoor niet zo goed ging. Van andere mensen wéét ik het wel, maar vergeet ik het soms gewoon, omdat het alles behalve tot de standaard gespreksonderwerpen behoort waar je iemand zo nu en dan eens naar vraagt. En als ik er dan wel af en toe eens aan denk, zie ik er meestal liever vanaf ernaar te vragen. Het is vervelend en confronterend, dus dan wil iemand er vast toch liever niet over praten.

Of in elk geval, zo werkt het wel voor mij. Als ik er met mensen over praat vinden ze me vast stom, een vrolijk persoon is toch veel gezelliger? En is stel me toch vast aan, ik heb gewoon m'n dag niet, morgen is alles vast weer goed. Laat ik er maar niemand mee lastig vallen, het is ook niet de bedoeling dat ik m'n vrienden als psycholoog ga gebruiken.

Iedereen klaagt over de wachttijd bij de GGZ, en dat is zeker niet onterecht. Motiverend is anders. En dat terwijl die wachttijd pas begint nadat je zelf hebt geaccepteerd dat het misschien niet zo lekker gaat én bereid bent dit met iemand te delen. Gelukkig zijn er vanaf dat punt wel al genoeg andere mensen, naast die psycholoog, die met liefde naar je willen luisteren. Nu moet jij het hun nog willen vertellen en moeten zij er nog naar durven vragen.

Door psychische problemen al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken worden veel van deze drempels nét iets makkelijker om overheen te stappen. We zullen zien dat er andere mensen zijn die tegen precies hetzelfde aanlopen, om misschien ook zelf eerder te begrijpen waarom we ons zo voelen. Ik vind MIND Young Academy een fantastisch initiatief en ben heel benieuwd naar het effect op de groepen waar dit zal worden uitgevoerd. Op naar 23 juni, waar we lekker gek met z'n allen een beetje op paaltjes gaan staan met dit prachtdoel voor ogen!

Wil je Merel steunen? Dat kan hier via haar persoonlijke pagina. 
Wil je ook meedoen aan Last Man Standing? Meld je hier aan.