Actieheld Ellen: "Open zijn zorgt ervoor dat je kunt doen waar je gelukkig van wordt. Iets mooiers is er toch niet?"

09-04-2018 | 09:42

Waarom ga je meedoen aan Last Man Standing?
Ik doe mee omdat dit een evenement is georganiseerd voor het probleem waar ik mij zorgen over maak: de ellenlange wachtlijsten. Dit is een probleem waar ik in mijn werk als ggz-agoog mee te maken krijg. Cliënten die hospitaliseren omdat er niet voldoende plekken zijn, de wachtlijsten voor de plekken kunnen 2 (!) jaar zijn. Een probleem waar ik mij niet alleen zorgen over maak, maar ook ontzettend over frustreer. Onbegrijpelijk… Omdat dit mij persoonlijk raakt, wil ik mijn steentje bijdragen door deel te nemen aan Last Man Standing!

Wat verwacht je van het evenement?
De trailer van vorig jaar heb ik gezien, daar kreeg ik kippenvel van! Ik verwacht dat het zoals die dag zal zijn: een dag vol enthousiasme, wisselende emoties, kracht, doorzettingsvermogen en veel mooie verhalen. Daar kunnen wij met z’n allen voor zorgen 😊

Je gaat geld ophalen voor de MIND Young Academy: een scholenproject om psychische problemen bespreekbaar te maken in de klas. Wat vind je hiervan?
Heel erg goed, vooral nu er steeds meer kinderen met verschillende problematieken in het reguliere onderwijs zitten. Een goede ontwikkeling, maar dat vergt wel meer van de leerkrachten. Het is voor hen belangrijk kennis te hebben van de problematieken waar zij mee te maken kunnen krijgen. Maar een kind het gevoel geven dat hij mag zijn wie hij of zij is, dat is onbetaalbaar. Door dit bespreekbaar te maken krijgen kinderen hopelijk het gevoel dat je, ondanks je een kind bent met een diagnose, een heel mooi mens bent. Je geeft hen een stukje kennis mee wat erg belangrijk is (zelf)stigma tegen te gaan. Dus: hier sta ik volledig achter en ik vind het een top idee!

Waarom is het belangrijk om psychische klachten bespreekbaar te maken?
Omdat ik me goed voor kan stellen hoe lastig het is je kwetsbaar op te stellen en te praten over jouw psychische klachten. Je krijgt te maken met zelfstigma, maar ook stigma vanuit de maatschappij. Door het bespreekbaar te maken ontstaat er een stuk meer kennis die meegenomen wordt de maatschappij in, waardoor je (hopelijk) op de langere termijn een realistischer beeld kunt schetsen van de GGZ en er minder stigma heerst.

Je hebt al bijna € 200,- opgehaald. Hoe heb je dat gedaan? En heb je tips voor andere deelnemers aan Last Man Standing om zoveel mogelijk geld in te zamelen?
Wat ik gedaan heb om geld op te halen is mijn actie te delen binnen mijn sociale netwerk. Ik heb de link van mijn actiepagina doorgestuurd in zoveel mogelijk groep chats via WhatsApp. Aan hen heb ik ook de vraag gesteld het door te sturen en deze actie te promoten. Daarnaast heb ik social media gebruikt, denk hierbij aan: LinkedIn, Facebook en Instagram.

Heb je zelf of in je omgeving te maken (gehad) met psychische problemen? Zo ja, ben je hier open over naar anderen toe? En wat brengt deze openheid je (of misschien juist niet)?
Ik moet mijzelf goed in de gaten houden omdat ik snel teveel hooi op mijn vork neem. Niet alleen maar werk gerelateerd, ook besteed ik voldoende aandacht aan sociale activiteiten. Echter, nemen alle activiteiten toch snel je volledige agenda in beslag. Als ik mijzelf daar op betrap denk ik: ‘Ik ben het zelf geweest die mijn agenda van A tot Z heeft volgepland, dat doet niemand anders’. Het heeft tijd nodig gehad, te beseffen dat ik niet overal ja op hoef te zeggen en mij niet zo verantwoordelijk hoef te voelen. Door hier met anderen over te praten heb ik dit besef ontwikkeld. Door open te zijn over waar ik tegenaan loop en goed te reflecteren waar dit vandaan kan komen, heb ik nu een minder volle agenda en ben ik nog steeds een erg gelukkig mens! In mijn werk bij Altrecht zie ik dat als cliënten open zijn over hun problemen dit voor hen als een opluchting kan voelen, zij krijgen het gevoel er niet alleen voor te staan. Dit zorgt ervoor dat zij aan problemen kunnen werken en ruimte krijgen om te doen waar zij gelukkig van worden. Iets mooiers is er niet, naar mijn mening!

Wat is de leukste reactie die je hebt ontvangen tot nu toe?
Je bent een held, een kanjer, super tof Ellen, ik ga doneren!!!!

Wil je Ellen steunen? Dat kan hier via haar persoonlijke pagina.
Wil je ook meedoen aan Last Man Standing? Meld je hier aan.