Actieheld Kayleigh: "Doordat ik gepest ben en psychische problemen had, weet ik hoe belangrijk voorlichting is."

01-05-2018 | 09:00

Ik volg MIND al een tijd op Facebook. Toen ik de aankondiging voor dit evenement voorbij zag komen wist ik : “Dit ga ik doen”. Dit is een goed doel wat bij mij past. Door mijn eigen ervaringen met pesten en psychische problemen in de pubertijd, weet ik hoe belangrijk het is om voorlichting te krijgen en te weten dat het ‘oke’ is. Dit was in de tijd dat hiermee kampte namelijk niet zo. Het werd niet gesignaleerd en op school ging niemand het gesprek met mij aan. Een paar maanden geleden heb ik een gesprek gevoerd met een docent van mijn middelbare school. Uit dit gesprek bleek dat ik ‘er tussendoor ben geglipt’. 

Ik werk voor een orthopedagogisch centrum, waardoor ik ook tijdens mijn werk regelmatig te maken krijg met kinderen en jongeren met psychische problemen. Inmiddels ben ik bijna 25 jaar en heb de lasten uit mijn puberteit om weten te zetten in een kwaliteit binnen mijn werk. Jongeren vinden het fijn om met iemand te praten die het écht begrijpt. Hierbij deel ik soms iets over mezelf, wanneer dit functioneel is in het proces van de jongere. Toch blijf ik met een open blik naar de jongere kijken, zonder vanuit mijn eigen perspectief te coachen. Ik geef de jongere mee dat je goed bent zoals je bent. Alles is oké. 

Ik doe mee aan Last Man Standing om aandacht te vragen voor psychische problemen bij jongeren. Dit mag meer bespreekbaar worden gemaakt, vooral op scholen, omdat jongeren hier de meeste tijd doorbrengen en hier een groot deel van de identiteitsontwikkeling plaats vindt. 

Door de MIND Young Academy in te zetten voor voorlichting aan jongeren en docenten, denk ik dat we heel veel kunnen bereiken. Leraren kunnen leren te signaleren wanneer een jongere kampt met psychische problemen. Ik merk dat dit bij veel docenten aan hun aandacht voorbij gaat of dat ze te weinig kennis hebben. Door vroegtijdige signalering van pesten, depressieve klachten of bijvoorbeeld burn-out klachten, kunnen ouders en eventuele hulpverleners vaker op tijd hulp verlenen. Daarnaast is het belangrijk voor docenten dat we weten hoe ze het gesprek aan kunnen gaan. Voor de jongere is het vaak het belangrijkst om het gevoel te hebben dat hij of zij écht gezien, gehoord en serieus genomen wordt. Bij jongeren valt er winst te behalen in het stuk herkenning, erkenning en acceptatie. Jongeren kunnen leren dat zij niet de enige zijn met bepaalde problemen of zorgen. Ik hoop dat zij zich hierdoor vrijer gaan voelen om te delen wat er in hen omgaat. Daarnaast hoop ik dat er meer begrip ontstaat en er minder gepest wordt.

Door aan Last Man Standing mee te doen, hoop ik geld in te zamelen om aan dit doel bij te dragen. Ik heb er zin in! Mensen leren kennen, uitdragen waar ik voor sta en vooral een gezellige dag, stel ik me zo voor.

Wil je Kayleigh steunen? Dat kan hier via haar persoonlijke pagina.
Wil je ook meedoen aan Last Man Standing? Meld je hier aan.