Actieheld Suzanna: “Ik zag eerst enkel en alleen een enorm zwart gat”

Normal 187241a968912d8520243b9ccfc2481861fbd463
25-05-2016 | 11:26

Suzanna gaat meedoen met de Slachtemarathon om geld in te zamelen voor YOUNG MIND Academy. Wij spreken Suzanna persoonlijk over haar actie en waarom zij meedoet.

  • Wat is jouw motivatie om geld in te zamelen voor Fonds Psychische Gezondheid? 

Mijn grote motivatie is mijn eigen strijd tegen PTSS. In het verleden heb ik té lang met verschillende trauma’s rondgelopen. Mijn overlevingsstrategie was: niet praten en doorgaan, waardoor ik meermaals tegen de lamp liep en mijn zelfvertrouwen een enorm dieptepunt bereikt had. Ik zag enkel en alleen een enorm zwart gat.

Anderhalf jaar geleden vroeg mijn man mij ten huwelijk en werd bij mij iets wakker geschud. Hoe kon mijn man een toekomst met mij hebben terwijl ik mezelf meer dood dan levend voelde?

Ik besloot EMDR therapie te gaan doen. Hoewel ik er nog niet ben, ga ik, door mee te wandelen met de Slachtemarathon, symbolisch over de eindstreep. Deze actie zag ik voorbij komen en heb dan ook geen moment getwijfeld om mee te doen. Ik hoop hiermee zoveel mogelijk geld in te zamelen zodat anderen (hopelijk eerder) goed geholpen kunnen worden. Daarnaast wil ik een groot taboe de wereld uit helpen.

  • Welke donatie had je niet zien aankomen? 

De meeste donaties zijn, denk ik, via mijn berichten op Facebook gekomen. Dat was nog wel grappig. Ik had mijn actie gedeeld op Instagram, omdat ik dacht dat ik geen bekenden op Instagram had. Wat mij even ontschoten was, was dat ik daar wel buren in mijn volglijst had. Een buurvrouw deelde dit op Facebook. En terwijl ik gewoon aan het grasmaaien was stroomden de donaties binnen en hadden heel veel mensen mijn bericht gedeeld op Facebook. Die schop onder mijn kont had ik net even nodig!

Wat ik ook niet aan had zien aankomen is dat het bedrag al tweemaal over mijn streefbedrag heen zou gaan!

  • Wat is de leukste reactie die je hebt ontvangen tot nu toe?

De leukste reactie die ik heb gekregen is toen ik een kaart van een vriendin in de brievenbus zag. Ze had een kaart gestuurd met een toepasselijke tekst: Today is very special, since you are special too. It's a wonderful occasion for celebrating you! Ik schrok toen ik zag dat ze er veel geld bij had gestopt, speciaal voor mijn actie. Ze woont in Ierland en had het dus zo over de post gestuurd!

Sowieso had ik niet verwacht dat ik zoveel reacties zou krijgen! In een aantal dagen heb ik ontzettend veel berichten en mails gekregen waarin heel veel rake dingen stonden: “Of je die marathon nou wel of niet uitloopt, je hebt sowieso al gewonnen”, deze reacties helpen mij enorm!

  • Welke tips heb jij voor andere actiestarters?

Deel je actie op social media en vraag anderen jouw bericht ook te delen. Bij mij leverde het een enorme stroom aan donaties op. Blijf je actie onder de aandacht houden bij mensen en post zo nu en dan een update over je actie of voorbereidingen.

Tekst: Eleanor Crick