Actieheld Patrick: “Dit smaakt naar meer”

Normal 450ec1d46d43479083846a9fe4edd02e5d4da98e
01-06-2016 | 12:32

Patrick van Schaik is Bosnië-veteraan en heeft tijdens zijn uitzending in 1993-1994 PTSS opgelopen. Afgelopen weekend heeft hij meegedaan met de 12 km Obstacle Run van de Mud Masters bij Airport Weeze. Dit deed hij om geld in te zamelen voor YOUNG MIND Academy. Wij spreken hem over zijn actie en wat hij vond van het modderevenement: “Ik ben al op zoek naar de volgende uitdagingen, want dit smaakt naar meer!”

Patrick besloot om mee te doen met de Mud Masters, voor zijn kinderen: “Thuis moesten zij regelmatig omgaan met spanningen. De spanningen die ik voel, voelen zij namelijk ook. Mijn oudste zoon heeft er het meeste last van gehad. Het is goed als daar aandacht voor komt. Toen Patrick zijn kinderen vertelde dat hij voor Fonds Psychische Gezondheid mee zou gaan lopen met Mud Masters, verklaarden ze hem voor gek: “Mijn kinderen keken me toch een beetje gek aan toen ik zei dat ik mee wilde doen met de Mud Masters.” Patrick had namelijk moeite met sporten, maar door mee te doen met de Mud Masters, lukte het hem om het hardlopen op te bouwen. “Daarvoor had ik er heel veel moeite om me er toe te zetten. Dit was echt een stok achter de deur voor mij.” 

De dag is Patrick ook goed bevallen. “Ik had niet verwacht dat het zou lukken om het hele parcours te kunnen rennen. Ik had getraind tot nog geen 5 km, maar van mij mocht het ook best wat pijn doen.” Na de 9 km kreeg Patrick toch een dipje. ”Het moment waar ik het heel zwaar kreeg was vlak voor de derde drinkpost, dat moment had ik het echt even moeilijk. Het was zo warm, maar na veel water drinken, kon ik er weer tegenaan.”

Het leukste aan het evenement vond Patrick het samenwerken, motiveren en helpen bij de obstakels met de spirit ‘Leave no man behind’. “Heerlijk om dat ook bij mensen te zien die niets met defensie te maken hebben. Na jaren in dat wereldje te hebben gezeten, is het fijn om te zien dat je mensen met de juiste spirit overal kunt tegenkomen.” Deze mentaliteit is iets wat Patrick vanuit dienst kent. “Stiekem mis ik het ook een beetje, je maakt echt iets met elkaar mee en trekt elkaar doorheen. Dat vind ik geweldig.”

“Dit trekt me ook meer dan een normale hardloopwedstrijd. Misschien dat ik daar ook een keer aan mee doe, maar ik vond dit zo leuk, de hele sfeer en onderling met andere deelnemers samenwerken. Dit is wel iets wat goed bij mij past. En de voldoening achteraf. Daar doe je het voor!”

Patrick is dus erg tevreden over de dag en wil graag deze ervaring delen met zijn gezin: “Ik ga samen met mijn kinderen de Family Obstacle Run in Nijmegen lopen. We hebben dat gister besloten! Ook een maatje vanuit de therapie wil de Mud Masters in Biddinghuizen doen, dus daar gaan we samen aan meedoen. Dit zal dus zeker niet de laatste zijn!”