Actieheld Sanne: “Door deze actie kan ik laten zien dat een psychische ziekte hebben niet het einde is”

21-06-2016 | 15:02

Sanne doet mee met de ‘Bewegen is leven- challenge’ en post regelmatig een update op haar actiepagina. Wij spreken Sanne persoonlijk over haar actie en waarom zij meedoet.

  • Wat is jouw motivatie om geld in te zamelen voor Fonds Psychische Gezondheid?

“Ik wil graag geld inzamelen omdat ik uit eigen ervaring weet hoe moeilijk het is om toe te geven dat het niet goed gaat met je. In mijn examenjaar liep alles mis. Ik kreeg een psychose en kwam toen in een depressie terecht. Maanden lag ik op bed, gebroken en verdoofd van de medicatie. Ik moest regelmatig naar een therapeut. Dat was zo’n moeilijke periode. Mijn man en ouders zorgden enorm goed voor me, maar daar bleef het bij. Maandenlang lag ik ziek thuis, maar niemand stuurde een kaartje of kwam langs. Toen ik meer buiten de deur kwam, durfde niemand te vragen hoe het met me ging. Iedereen wist wat er was gebeurd, maar niemand begon erover. Alsof ze zich ongemakkelijk voelden. De afgelopen maanden realiseerde ik mij hoe anderen over mij denken. Ik kreeg de meest rare opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd, zoals:

  •  ‘Je ziet er helemaal niet depressief uit.’
  • ‘Tja, als je in bed blijft liggen word je ook niet beter.’
  • ‘Ik ben ook een tijdje somber geweest, maar met positief denken kwam ik er uit.’
  • ‘Psychotische mensen zijn toch aan drugs verslaafd?’

Wat een onwetendheid, dacht ik. Er is in de maatschappij zo weinig bekend over psychische ziektes. Mensen worden nog steeds geleid door oude denkbeelden en foute stereotypes. Er heerst nog een enorm stigma. Dat vind ik zo jammer. Als mensen namelijk eerder om hulp durven te vragen kan er zo veel leed worden bespaard. Daarom wil ik er alles aan doen om meer uitleg en bekendheid te brengen over onze psychische gezondheid.”

  • Welke donatie had je niet zien aankomen? 

“Ik had in korte tijd mijn streefbedrag al gehaald. Dat had ik helemaal niet verwacht. Met iedere donatie ben ik natuurlijk enorm blij, maar veel donaties kwamen van bekenden. Heel speciaal vind ik donaties van mensen die ik juist niet ken. Dat zijn geen mensen die doneren omdat ze mij kennen, maar mensen die 100% geloven in dit doel. Ik heb op dit platform mijn verhaal mogen delen en deze mensen hebben besloten te doneren. Dat is echt super gaaf!”

  • Wat is de leukste reactie die je hebt ontvangen tot nu toe?

“Ten eerste de reactie van mijn man Rob. Ik vertelde hem dat ik erover nadacht om aan deze actie mee te doen. Rob stond meteen vierkant achter mij. Omdat ik soms nog last heb van wanen is het best eng om buiten te trainen, maar Rob gaat gewoon met mij mee. Echt een topper! Daarnaast kreeg ik ook berichtjes van mensen die ik niet ken of heel lang niet meer heb gezien. Ze steken mij een hart onder de riem en dat voelt zo goed!”

  •  Welke tips heb jij voor andere actiestarters?

I will never cross the ocean unless I lose sight of the shore. Met die gedachte begon ik aan deze actie. Als ik het stigma op psychische gezondheid wil doorbreken, zal ik mijn veilige haven moeten verlaten. Natuurlijk heb ik getwijfeld. Als ik mee doe moet ik ook alles vertellen. Dan zou echt iedereen kunnen lezen wat ik heb… Toch besloot ik mee te doen en ik heb alleen maar positieve reacties mogen ontvangen. De actie geeft me energie en brengt me in contact met anderen. Ja, iedereen weet nu wat ik heb. Wat mij is overkomen, daar heb ik niets aan kunnen doen. Door deze actie kan ik wel laten zien dat een psychische ziekte hebben niet het einde is. Ik ben sterker dan ik ooit had gedacht. Ik kan gewoon deelnemen aan een maatschappij die mensen zoals ik te makkelijk afschrijft. Met alle donaties mag ik iets geven aan Fonds Psychische Gezondheid, maar stiekem krijg ik er veel meer voor terug. Dat is mijn tip voor andere actiestarters. Je helpt niet alleen de maatschappij, maar ook weer jezelf.”