Actieheld Laura: "Ik weet hoe het is om te moeten vechten voor je psychische gezondheid"

20-07-2016 | 10:09
  • Wat is jouw motivatie om geld in te zamelen voor Fonds Psychische Gezondheid?

Mijn motivatie om geld in te zamelen voor Fonds Psychische Gezondheid is om het taboe van de psychiatrie te doorbreken, bespreekbaar te maken. Om op deze manier meer onderzoek en betere behandeling mogelijk te maken bij jongeren met psychische problemen.

Een warm hart draag ik uit naar Fonds Psychische Gezondheid en in het specifiek de Young Mind Academy, omdat ik weet hoe het is om te moeten vechten voor je psychische gezondheid en hoe dat je puberteit en (studie)loopbaan kan belemmeren.

In mijn 31-jarige levensloop heb ik aardig wat voor mijn kiezen gekregen, maar niets kon mij ervan weerhouden om op te staan en opnieuw te beginnen. Telkens weer...

Ik heb hier in de loop der jaren vaker hulp bij gehad van verschillende therapeuten en GGZ instellingen, want ook al was het mijn proces, ik hoefde het niet alleen te doen. De therapie heeft mij waardevolle inzichten verschaft en intens mooie ervaringen die ik graag wil delen met de wereld.

Ik wil het taboe doorbreken, omdat mensen met psychische problemen niet per definitie anders of minder zijn dan de rest. Er bestaat geen 'normaal' meer in de huidige maatschappij, dus laten we alstublieft niet onze ogen sluiten, maar open staan om naar ieders verhaal te luisteren, zonder daar direct een oordeel over te vormen. Mijn ervaring is namelijk dat personen met een psychische achtergrond veel verrijkter zijn, interessanter en krachtiger. Juist doordat ze iets hebben meegemaakt.

Daarom wil ik mijn kaarten en Lief Papier als merknaam, permanent verbinden met Fonds Psychische Gezondheid. Op dit moment zijn wij aan het bekijken hoe we deze samenwerking vorm kunnen gaan geven. Omdat het nu nog niet zover is, ben ik deze tijdelijke actie gestart.

  • Welke donatie had je niet zien aankomen? 

Ik volg op dit moment een training voor sociaal ondernemerschap bij Starters4Communities. Iedere donderdag volgen wij allerlei workshops, zo ook de workshop Personal Branding van Paul van der Plas. Mijn passie heb ik sinds kort gevonden en deze workshop was een mooie bevestiging en finetuning daarvan. Een ontzettend openhartige Rotterdammer waar ik direct een klik mee voelde. Mijn openheid en het verhaal achter Lief Papier spraken hem op zijn beurt weer zo aan, dat hij niet alleen kaarten van mij kocht, maar ook gelijk een extra donatie deed voor mijn actie. Heel bijzonder.

  • Wat is de leukste reactie die je hebt ontvangen tot nu toe?

Er is voor mij niet één specifieke reactie die er uit springt, het is meer het geheel aan reacties dat ik van mensen krijg dat mij raakt. Het feit dat ik gewaardeerd wordt om mijn openheid, dat mensen mij niet anders gaan zien of benaderen. Dat bevestigt voor mij dat ik op de juiste weg zit en mensen kan inspireren met mijn verhaal. Een heel fijn gevoel!

  • Welke tips heb jij voor andere actiestarters?

Ga ervoor, ga staan voor wat jij belangrijk vindt. Start een actie, praat erover met anderen. Vertel wat je aan het doen bent en waarom je dit doet. Mensen zullen het waarderen en je erom bewonderen.