Actieheld Reint: "Snap ik zelf wat depressie is? Ja, dat snap ik"

Normal 7cdb71ab66bed8903e60babc15f771898d40da6c
20-07-2016 | 14:15
  • Wat is jouw motivatie om geld in te zamelen voor Fonds Psychische Gezondheid?

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van het Fonds Psychische Gezondheid gehoord. Bij toeval kwamen we er mee in aanraking. Vroeger wandelden wij als gezin vaak, ook op vakanties lange tochten. Ik doe dat veel minder dan vroeger, toch wil ik het graag weer goed oppakken. Wandelen maakt je hoofd leeg en al wandelend zie je ontzettend veel. Mijn dochter Babs Hoekstra kwam op het idee om mee te lopen met de Vierdaagse van Nijmegen. Ik heb de Vierdaagse al meerdere malen gelopen, zij heeft mij gevraagd of ik zin had om samen met haar de Vierdaagse te lopen. Wij zijn gelukkig ingeloot, het is immers de 100ste Vierdaagse. Op Facebook zagen wij een pagina van een achterneef Stefan Wendel. Hij loopt de Berenloop in november, marathon op Terschelling, zijn moeder (mijn nicht dus) loopt de halve marathon. Zij laten zich sponsoren door familie en kennissen, onder de naam Koplopers. De opbrengst gaat naar Fonds Psychische Gezondheid, voor wetenschappelijk onderzoek naar depressie. Zijn vader heeft zelfmoord gepleegd als gevolg van een depressie, die depressie was zo diep dat hij op een gegeven moment besloot er uit te stappen. Dat zet je best aan het denken, vooral als ik bedenk dat ondanks de liefde die hij voelde, en het vooruitzicht van weer een kleinkind, hij het toch niet meer zag zitten. In onze familie komen meerdere gevallen van zelfmoord voor door depressie, de vader van mijn schoonzoon zag het niet meer zitten en sprong voor de trein, een neef, die zich niet geaccepteerd voelde heeft zelfmoord gepleegd. Toen wij op de Facebook pagina van Stefan zijn verhaal lazen, hebben we besloten ons te laten sponsoren voor hetzelfde doel, dat kon ook vrij gemakkelijk, omdat Stichting De Vierdaagse Sponsorsloop gelieerd is aan de inschrijving van de Vierdaagse. Met het onderzoek hoopt men depressie te kunnen begeleiden zodat mensen weer geloven in een gezond leven. Tevens worden naaste familieleden hier ook in begeleid, dat is ook erg belangrijk.

Snap ik zelf wat depressie is? Ja, dat snap ik, als je dat eenmaal hebt gehad wil je dat niet weer. Als het tegenzit moet je praten, maar soms zit het zo diep dat praten niet meer lukt, dan ben je niet meer bereikbaar. Zo ver is het bij mij niet gekomen. Wel is het heel vervelend dat een depressie je je hele leven wordt nagedragen. Want een uitsluiting voor psychische klachten was wel het gevolg bij mij bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ik hoop dat onderzoeken die gedaan worden naar depressie, meer inzicht opleveren en dat we de ziekte bespreekbaar maken, voor degene die aan een depressie lijdt, en de naaste familieleden.

  • Welke donatie had je niet zien aankomen? 

Daarop antwoorden vind ik lastig, want je bent blij met elke donatie. Ieder draagt naar mijn mening bij naar wat hij of zij kan missen. Natuurlijk zijn er mensen of bedrijven die je sponsoren, waarvan je het niet verwacht. Maar ik wil geen namen noemen. Wel een gevoel, dat je juist van mensen wel zou verwachten dat ze je sponsoren, en dat gebeurt dan niet.

  • Wat is de leukste reactie die je hebt ontvangen tot nu toe?

Grappig is dat je elkaar soms over en weer sponsort voor verschillende doelen, dat vind je dan terug in de aanmoedigingen. En er zijn nogal wat goede doelen.

  • Welke tips heb jij voor andere actiestarters?

Doordat we ons pas laat, na 29 februari, konden inschrijven voor de Vierdaagse (lopers van vorige jaren hadden voorrang i.v.m. de jubileumversie, de 100ste Vierdaagse) wisten we ook laat of we ingeloot waren, pas 6 april. En toen zijn we met onze actie gestart. Eerder beginnen helpt, want dan heb je meer voorbereiding. Toch heeft het ons niet tegengehouden, wel merken we dat je heel actief aandacht moet vragen voor je actie, pers benaderen, zichtbaar zijn, maar natuurlijk ook familie en kennissen benaderen. Laat het zo vaak mogelijk vallen wat je van plan bent, en deel dat ook zoveel mogelijk op Social Media. Wees wel overtuigd van wat je gaat doen, twijfel helpt niet je je achter je doel te stellen.