Actieheld Valerie: "De openheid: zo kwetsbaar als het voelt, zo sterk blijkt het te zijn"

Normal 70ade7831132f2bd2a20675e416ae750160ba234
09-02-2017 | 09:10
  • Wat is jouw motivatie om geld in te zamelen voor MIND?

Ik heb om twee redenen besloten om voor MIND mee te lopen met Team Loop Depressievrij.

Ten eerste, omdat ik zelf lijd aan een depressie en weet hoe moeilijk het kan zijn om hier open over te zijn. Door geld in te zamelen voor MIND hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan het doorbreken van het taboe dat op mentale problemen/ziekten rust.

Het is voor iemand die hieraan lijdt/mee te maken heeft moeilijk om dit te delen met vrienden en familie. Er bestaan veel vooroordelen over mentale problemen/ziekten. In mijn ogen zijn begrip en iemand serieus nemen de twee belangrijkste punten. Door mensen meer duidelijkheid te geven over wat bepaalde mentale problemen/ziekten inhouden kan er meer begrip voor komen. Het daadwerkelijk begrijpen kan alleen als je het zelf hebt meegemaakt.    

Ook kun je je gedachten niet vergelijken met die van een ander. Mentale ziekten zijn niet zo zwart-wit als veel andere aandoeningen. Hoe weet je dat er iets niet klopt met jouw manier van denken als je niet weet hoe anderen denken?

Ten tweede kan hardlopen (en veel andere vormen van sport) een positief effect hebben op je gemoedstoestand. Sporten is al een aantal jaar erg belangrijk voor mij. Ik kan hier mijn rust in vinden en er komen stofjes vrij waardoor je je gelukkiger gaat voelen.

Voor mij werkt meedoen aan deze actie motiverend om te gaan hardlopen, het is een stok achter de deur om daadwerkelijk te gaan. 

  •  Wat is de leukste reactie die je hebt ontvangen tot nu toe?

Wat mij opvalt is dat ik alleen maar positieve reacties heb ontvangen, ook uit heel onverwachte hoeken. Ik was erg nerveus om mijn link op facebook te delen, je geeft je tenslotte erg bloot, je stelt je heel kwetsbaar op. Maar zo kwetsbaar als het voelt, zo sterk blijkt het te zijn. Ik heb een aantal berichten ontvangen van mensen die zelf met een depressie of andere mentale ziekte te maken hebben of hebben gehad. Het is erg fijn om te merken dat je niet de enige bent.

  •  Welke tips heb jij voor andere actiestarters?

Naar mijn idee helpt het om duidelijk uit te leggen waarom je meedoet, wat je connectie is met de actie. Je kunt zelf bepalen hoe open je je stelt, door bepaalde dingen wel of niet te delen.

 Bekijk hier de actiepagina van Valerie.