Ride for MIND | 7 september 2019

Project is afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
Normal 39e0197029b9b7413cf08a473a8c887377fee8a8
van totaal € 5.000 (3%)

Op 7 september 2019 is Ride for MIND: een motortocht die op verschillende plekken in Nederland georganiseerd wordt. Het doel? Met elkaar zoveel mogelijk aandacht vragen voor psychische problemen bij jongeren. En een zo hoog mogelijk bedrag ophalen voor de MIND Young Academy: een scholenproject om psychische problemen bespreekbaar te maken in de klas. Lees hier meer over de MIND Young Academy.

Doe mee!
Ben jij ook een motormuis en vind je het belangrijk om je in te zetten voor dit doel? Doe dan mee aan Ride for MIND. Dat kan op verschillende manieren:
- Organiseer een ride in jouw stad/dorp. Klik dan op 'Schrijf je in' en kies voor de optie 'Team'. Nodig je vrienden uit om zich aan te sluiten bij jouw team. Wil je eerst meer info? Neem dan contact op met Marianne Deiman marianne.deiman@wijzijnmind.nl
- Sluit je aan bij een van de bestaande teams (elk team is een andere locatie). Klik op 'Schrijf je in' en kies het team waarbij je je wilt aansluiten.

Wil je doneren of je aansluiten bij het team van Numafa, ga dan naar hun actiepagina:

Actiepagina van Numafa

Waarom deze actie?
In 2018 startte Numafa Cleaning & Automation een actie om geld op te halen voor MIND. Zij reden met zo'n 33 motorrijders 240 kilometer door Nederland en haalden hiermee bijna € 4.000,- op. Dit jaar willen ze als organisatie wéér hun bijdrage leveren, maar dan grootschaliger. Door het bereik van de actie te vergroten, hopen zij mee te kunnen helpen aan het vergoten van begrip voor psychische problemen bij jongeren.

"Wij hebben geleerd door ervaring van ons zelf en medemensen dat er veel onbegrip is als iemand een aandoening heeft waarbij iemand anders kan overkomen dan men verwacht. Dit kan onder andere zijn autisme, anorexia, dwang problematiek en allerlei soorten vrezen, ook al ziet men er als mens ogenschijnlijk normaal uit. Door het onbegrip dat er vaak is en de reacties die daarop volgen, kunnen deze mensen nog meer in een isolement komen.

De actie die Mind heeft opgezet om op school al te beginnen met voorlichting zou heel veel pijn bij  patiënten kunnen verminderen en zelfs besparen. Mensen zeggen vaak: wat kan ik doen? Een voorbeeld zou kunnen zijn: probeer je te verdiepen in de medemens en oordeel niet te snel als iemand niet aan een ideaalbeeld (wat betreft gedrag) voldoet. Mensen weten soms niet welke strijd patiënten moeten voeren om enigszins op de been te blijven in de “normale" maatschappij. 

Door een beetje liefde en begrip kan de wereld er voor deze groep patiënten heel anders uitzien. Daarom steunen wij deze actie van Mind en geloven wij dat als er meer begrip is voor deze groep mensen op jonge leeftijd, er minder schade zal optreden in hun verdere loop van het leven." 


De MIND Young Academy is een scholenproject voor leerlingen om psychische problemen bespreekbaar te maken in de klas. Er worden 3 lessen gegeven door getrainde leeftijdsgenoten die zelf of in hun omgeving te maken hebben (gehad) met psychische problemen. Deze zogeheten ‘peer educators’ gaan het gesprek aan over veel voorkomende psychische klachten. Hun boodschap: praat er gewoon over, want je bent niet de enige! 

"Het mooie aan peer educator zijn binnen de MIND Young Academy is dat ik anderen kan helpen door mijn eigen ervaringen in te zetten. Als er op mijn middelbare school of vervolgopleiding meer was gesproken over psychische klachten was het nooit zo diep in mij gezakt." ~ Vera, peer educator

"Ik vertel mijn problemen liever aan een onbekende. Die gaat niet ontkennen wat je zegt. Zo van: nee jij bent helemaal niet zo. Jullie begrijpen problemen, omdat je ze zelf ook hebt gehad. Dat praat makkelijk." ~ 1e jaars mbo 2 student, tegen peer educator

"Ik probeer mijn mentorleerlingen op allerlei manieren te laten weten dat ze open kunnen zijn naar mij over hun gevoelens, klachten en problemen. Maar het blijven pubers: praten is een drempel. Het feit dat de peer educators als jong rolmodel letterlijk deze drempel wegnemen is de succesfactor. Dat lukt mij als docent niet." ~ vmbo docent

Meer weten over de MIND Young Academy? Klik hier.  

Bekijk alle
€ 5 14-08-2019 | 10:20
€ 100 16-07-2019 | 14:56
€ 75 16-07-2019 | 14:56