Neuroqueer

Neuroqueer: lhbti+ & neurodiverse
Team is afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 1.000 (88%)

Twee kleurrijke cocktails aan labels zullen zich 6 uur lang staande proberen te houden. 
Wij mogen dan wel 'neuroqueer' zijn, maar we zijn bovenal 'mens'. 

- Wat is neuroqueer?:
Mensen die beide in de groep van lhbti+ en in de groep van neurodiversiteit vallen.

- Waarom is een focus op iets als 'Neuroqueer' van belang?:
Uit onderzoek is gebleken dat zich in de lhbti+ community veel mensen bevinden met een psychische kwetsbaarheid/ziekte (neurodivers). Op de site van het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau) liegen de cijfers hierover dan ook niet: In 2018 hadden onder de heteroseksuele bevolking zo'n 8% te maken met een depressie tegenover 18% van de biseksuele en 15% van de lesbische/homoseksuele bevolking. Ook onder de transgender populatie blijken meer psychische klachten voor te komen (mogelijk doordat ze een lager gevoel van eigenwaarde zouden hebben). 

- Hoe komt het dat de lhbti+ community en neurodiversiteit zovaak samengaat?:
Ondanks dat volgens het SCP het respectloos gedrag jegen LHB personen afnam krijgt deze groep nog steeds vaker te maken met respectloos gedrag dan heteroseksuele personen. Ook krijgen LHB's vaker te maken met cyber pesten en voelen ze zich onveiliger. Tijdens het uitgaan voelt bijvoorbeeld 33% van de heteroseksuele personen zich tijdens het uitgaan onveilig tegenover 37% van de biseksuele en 43% van de lesbische/homoseksuele personen. 
Ook transgender jongeren krijgen vaker te maken met pesten dan cisgender jongeren (10% vs. 20%). Daarbij krijgen ze meer te maken met verwaarlozing en mishandeling thuis. Waar bijvoorbeeld 15% van de cisgenders zegt dat er thuis nooit naar hen wordt geluisterd is dit bij transgender jongeren 32%. Daarnaast is er onder transgender jongeren meer bloodstelling aan fysiek geweld te zien (10% vs. 21%).

Zijn deze cijfers een toeval? Of is dit misschien een goede reden om hier meer oplossingsgericht onderzoek naar te doen? 

Uiteindelijk zijn mensen die onder de noemer 'neuroqueer' vallen bovenal gewoon mens. Ze zijn niet een aparte groep die als compleet anders moet worden gezien. Wel is er een duidelijke discrepantie te zien in de cijfers tussen de verschillende 'groepen' met betrekking tot psychische gezondheid. Wellicht komt dit juist omdat de groep 'neuroqueer' gmeiddeld vaker te maken krijgt met een grotere diversiteit aan negatieve factoren. Net als vele andere mensen met een psychische kwetsbaarheid/ziekte krijgen ook zij te maken met onbegrip. Echter krijgen ze daarbij ook nog te maken met het bestaande onbegrip jegens lhbti+ personen. Ze bevinden zich in twee kaders tegelijk waarin ze zich staande proberen te houden. Gelukkig is er een groeiende acceptatie rondom beide onderwerpen, maar er kan nog veel verbeteren. Ze zijn nog elke dag bezig om de wereld te overtuigen dat ze zichzelf mogen zijn en dat daar niks mis mee is. Ook steun en educatie op scholen omtrent zaken als psychische gezondheid en lhbti+ zouden hiervoor ontzettend effectief kunnen zijn. 

Wij staan voor gelijke kansen op psychische gezondheid voor iedereen. Een wereld waarin de kaders niet meer van belang zijn en slechts het 'mens zijn' nog telt. 

 

Bron: SCP-publicatie LHBT-monitor 2018: De leefsituatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen in Nederland

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle
€ 15 22-06-2019 | 11:21
€ 10 03-06-2019 | 15:24 Succes Leon!
€ 5 28-05-2019 | 22:20
€ 20 19-05-2019 | 12:49
€ 8 18-05-2019 | 23:12