Jacky (31) durft weer te dromen en te doen

05-07-2023 | 16:26

 

Jarenlang worstelde hij met depressie, somberheid en een eetverslaving. Tot hij 3 jaar geleden tot het inzicht kwam dat het zo niet langer ging. Het moest echt anders. En reken maar dat het nu anders gaat! Jacky (31) gooide het roer om en begint nu aan zijn nieuwe leven.

“In de laatste 15 jaar is mijn mentale gezondheid op verschillende manieren op de proef gesteld. Het was een lange weg met depressie, stoornissen, gokverslaving, eetverslaving en daaruit voortvloeiend overgewicht. Gelukkig ligt dit nu achter me en ik ben dankbaar dat de weg voor me nu vrij is. Figuurlijk én letterlijk, want komend jaar wil ik mijn eerste marathon gaan lopen, die van Rotterdam.”

 

Emoties dempen

“Ik at heel veel om mijn emoties te dempen,” vertelt Jacky. Dat werkte wel even, maar op de lange duur werkte het juist averechts. Dit omdat hij hierdoor niet aan de slag ging met de oorzaken van zijn somberheid en depressie, maar z’n gevoelens alleen maar tijdelijk onderdrukte. “En toen ik stopte met sporten, omdat het moeilijk te combineren was met m'n werk, kwam ik heel erg aan. Ik woog op den duur 167 kilo.” Dit zorgde ervoor dat hij nóg minder goed in zijn vel ging zitten en nog meer ging eten om het te vergeten. En zo ontstond een vicieuze cirkel, waar hij heel moeilijk uit kon komen.

 

Harde realiteit

Het omslagpunt kwam toen hij met een paar vrienden naar de Ardennen ging voor een gezellig en sportief weekend. Jacky dacht dat hij fysiek wel redelijk fit was, maar het beeld dat hij van zijn fysieke conditie had klopte niet. Na 10 minuten mountainbiken viel hij flauw. “Dat ik psychisch een aantal issues had wist ik wel, maar fysiek was mijn zelfbeeld veel te positief.” De harde realiteit van het flauwvallen door zijn slechte conditie was een ‘wake-up call’. “M’n omgeving zei wel eens eerder iets als ‘Let eens op je eten’ en dergelijke, maar toen ik flauwviel zei een goede vriend van me: Doe er iets aan!”

 

Het verschil

Hoewel Jacky al eerder therapie had gehad voor gokverslaving en depressies, was het verschil nu dat hij zelf ook écht gemotiveerd was om zijn problemen aan te pakken. “Samen met de diëtist kwam ik erachter dat er toch behoorlijke psychische problemen achter mijn eetprobleem zaten. Ik heb echt alles proberen aan te pakken en zoveel mogelijk hulp gevraagd om alles ‘op te ruimen’. Met alles bedoel ik dan niet zozeer het fysieke, maar juist mijn mentale problemen.”

Dankzij een behandeling bij een obesitaskliniek met onder andere schematherapie is hij er bovenop gekomen. “Ik ging daar mijn eigen gedrag analyseren, waardoor ik erachter kwam waarom ik bepaalde dingen deed. Dit gaf me handvaten om mezelf beter te begrijpen, om de juiste keuzes te maken en stappen te nemen. Het helpt enorm om je eigen onbewuste gedachtenpatronen te doorzien. En de andere mensen in de therapiegroep waren ook heel steunend.”

 

De afwas en een marathon

Verder was een van de belangrijkste dingen om geduld te leren hebben. “Ik was altijd heel ongeduldig. Ik wilde altijd meteen resultaat. Mede dankzij therapie en mijn omgeving heb ik juist die kleinere stapjes leren zetten. Als je depressief bent, kan zoiets simpels als de afwas doen al een hele overwinning zijn. Of een stuk wandelen. Ik heb eerst een heleboel kleine stapjes gezet. Met al deze kleine dingen heb ik mijn zelfvertrouwen weer op kunnen bouwen en steeds meer kunnen bereiken. En nu ben ik dus aan het hardlopen en wil ik zelfs een marathon gaan doen!” Jacky heeft veel geleerd van het hele proces. “Hoe ik ben gaan denken is heel erg veranderd. Ik heb nu de energie en moed om dingen aan te pakken. En ik durf nu eindelijk mijn eigen dromen te volgen.”

 

Zijn motivatie om in actie te komen voor MIND

“Ik heb intussen al 13 of 14 jaar met depressies te maken. Je ziet het meestal niet aan de buitenkant, maar ik weet nu dat er veel meer mensen mee kampen dan je zou denken. Zelf heb ik me vaak eenzaam gevoeld in mijn strijd en het had mij wel echt kunnen helpen als er anderen waren geweest die open waren over hun issues. Dus daarom doe ik dat nu zelf. In de hoop dat anderen zich hier minder eenzaam door voelen.”

Door een blessure lukte het Jacky niet om in 2023 de Marathon van Rotterdam te lopen, maar hij gaat dit in 2024 doen. Wil je hem steunen? Doe dan een donatie op Jacky's actiepagina voor MIND.

 

=====

Wil je zelf een actie starten? Dat kan natuurlijk! Kijk hier voor meer inspiratie.

Ja, ik kom ook in actie!

 

Ervaar je zelf mentale problemen, maak je je zorgen om iemand of heb je problemen met anderen? Wij denken graag met je mee. Deskundig, anoniem en gratis via mindkorrelatie.nl