Last Man Standing for MIND

Project is afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
van totaal € 75.000 (53%)

Eerste editie Last Man Standing groot succes!!

De eerste editie van Last Man Standing is een feit! Op 24 juni 2017 klommen meer dan 110 mensen op een paal en stonden te wachten. Om solidair te zijn met alle mensen op de wachtlijsten in de ggz en als symbool voor al die mensen. Wachten, wachten, wachten. Want dat is helaas nog de werkelijkheid op dit moment. Meer dan de helft van de mensen hield het de volle 6 uur vol. Ze trotseerden harde wind, kou en een spatje regen. Maar dat mocht de pret niet drukken. We zijn ontzettend trots op alle deelnemers en op alle mensen die dit event mogelijk hebben gemaakt. #lastmanstanding Bekijk hier de foto's van Last Man Standing:

Last Man Standing
Stel, je voelt je depressief en je moet maanden op hulp wachten. Of je kind heeft hulp nodig en je moet een jaar wachten. Wat dan? De wachtlijsten in de psychische hulp zijn lang. Veel te lang.

Het is tijd voor actie! Sta op en doe mee met Last Man Standing. Om aandacht te vragen voor de (gevolgen van) de veel te lange wachtlijsten, gaan daarom meer dan 100 mensen op 24 juni 2017 op een paal staan in het Markermeer. Zij proberen dit 6 uur vol te houden, korter mag natuurlijk ook. Doe jij ook mee? 

Hoe werkt het?
In het Markermeer, vlakbij Hoorn, plaatsen we meer dan 100 palen in het water. Het is de bedoeling dat je zo lang mogelijk op jouw paal blijft staan. We vragen je zoveel mogelijk geld in te zamelen bij vrienden, familie en collega’s. De actie start om 12:00 uur en duurt tot uiterlijk 18:00 uur. Want, zo lang duurt het voordat het record paal-staan is verbroken. Er blijft één iemand als laatste over: de Last Man Standing.

Je strijdt niet alleen voor dit belangrijke doel, het wordt ook een bijzondere uitdaging die je niet snel zal vergeten. Samen met anderen sta je op een paal, luister je naar muziek en word je aangemoedigd door bekende Nederlanders. Schrijf je vandaag nog in. Dit kan natuurlijk ook met z’n tweeën of met een heel team. Om deel te nemen moet je minimaal 18 jaar zijn. Alleen, met een vriend(in) of met een heel team, alles kan! Het inschrijfgeld is € 32,50 per persoon. Dit bedrag is inclusief lunch en drinken op de dag zelf, entree op het terrein, je eigen paal, je eigen actiepagina en promotiemateriaal. 

Dus sta op, voor jezelf, voor iemand die je kent of voor al die mensen die te lang moeten wachten op hulp.

Voor wie sta jij? 

INSCHRIJVEN VOOR DEZE EDITIE IS NIET MEER MOGELIJK! Wil je in 2018 meedoen? Dat kan nu al, klik hier

Waar is Last Man Standing? 

Last Man Standing vindt plaats in Schellinkhout, vlakbij Hoorn. Het adres is: Dorpsweg 139, Schellinkhout.

Met de auto?
Adres voor navigatie: Dorpsweg 139, Schellinkhout. Dit is het adres van de parkeerplaats, zo'n 5 minuten lopen van het evenemententerrein. Vanaf hier word je naar de locatie van Last Man Standing begeleid. 

Met OV?
Het terrein is niet zo goed bereikbaar met het OV. Daarom zetten we vanaf station Hoorn gratis pendelbusjes in die je rechtstreeks naar de locatie brengen. 

De pendelbusjes vertrekken vanaf 10.00 uur aan de voorkant van station Hoorn, waar ook de reguliere bussen vertrekken. Het zijn witte, 9- persoons busjes en je herkent ons aan de posters van Last Man Standing op de busjes.

Je kunt ook deze bus van Connexxion nemen. LET OP! Dit is de enige bus die in de ochtend naar de locatie rijdt: https://9292.nl/reisadvies/station-hoorn/schellinkhout_zuiderdijk/aankomst/2017-06-24T1039 

Wil je weer terug naar station Hoorn? Ook vanaf het evenemententerrein zetten we weer busjes in: die vertrekken om 13.00 - 14.00 - 15.00 - 16.00 - 17.00 - 18.00 - 19.00 uur. 

Hier vind je de meest gestelde vragen over Last Man Standing. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met Iris: iris.nijkamp@wijzijnmind.nl 

Hoe laat begint het?
Om 12:00 uur gaat iedereen op zijn of haar paal staan. Dit gebeurt vanzelfsprekend met een bijzondere ceremonie begeleid door o.a. de burgemeester van Schellinkhout en Anita Witzier.

Hoe laat moet ik aanwezig zijn?
Het is verstandig om ongeveer een uur van tevoren aanwezig te zijn, dus om 11.00 uur. Dan krijg je een uitgebreide uitleg en ben je op tijd om je voor te bereiden.

Hoe lang moet ik op de paal staan?
We zijn ontzettend blij met jouw inzet. Je mag dus zelf bepalen hoe lang je kunt en wilt blijven staan. Het record paal staan, staat op 6 uur lang. Dat is dus de maximale tijd. Maar als je korter blijft staan is dat geen enkel probleem.

En als ik eerder wil stoppen?
Je kunt altijd stoppen, door gewoon van de paal af te springen of één van onze medewerkers te roepen. Zij nemen je dan mee naar de kant. Het kan natuurlijk altijd dat je opeens naar het toilet moet of om een andere (fysieke) reden moet stoppen. 

Wanneer stopt het evenement?
Om 18:00 uur stoppen we. Natuurlijk mag iedereen die eerder stopt naar huis, maar je kunt ook zeker blijven en de overige deelnemers aanmoedigen. Want, het wordt een gezellige middag met muziek, eten en drinken! 

Wat gaat MIND doen met het sponsorgeld?
De wachtlijsten oplossen is een complex probleem, wat betreft politiek, verzekeraars, WMO. DIt zijn langzaam draaiende molens die niet snel tot actie overgaan. Dit kan echt niet meer, we zijn het zat. Daarom willen wij publieke verontwaardiging activeren. Dit hebben we nodig om druk uit te oefenen, zodat er daadwerkelijk iets gedaan wordt. Dit event is een eerste aanzet. We willen hier zoveel mogelijk PR en media aandacht omheen creeëren. We hopen 75.0000 euro binnen te halen, maar hebben eigenlijk nog veel meer nodig. Dan kunnen we petities starten, campagnes voeren etc.

Het geld gaat voor een deel naar het realiseren van Last Man Standing. Met Last Man Standing laten wij en al die mensen die meedoen zien dat we deze wachttijden niet accepteren. Door hieromheen zoveel mogelijk publiciteit en (media) aandacht te genereren, vragen we landelijke aandacht voor dit probleem.

En ander deel van het geld gaat naar de landelijke en regionale MIND organisaties zodat ze meer kunnen doen voor awareness en de gevolgen van lang moeten wachten op een behandeling. Zowel voor de mensen met problemen zelf, als voor de familie. Met het geld kunnen zij nieuws genereren, actie organiseren, voorlichting geven.

Op dit moment zet MIND zich al hard in voor de wachtlijsten door actieve lobby (druk uitoefenen en in gesprek blijven gaan) richting zorgverzekeraars en politiek. Lees eens deze artikelen:

Kan ik support meenemen? 
Natuurlijk kun je mensen meenemen. Graag zelfs, want zij kunnen je supporten. Wij zorgen ervoor dat er voldoende gelegenheid is voor deze mensen om je goed te zien, er is entertainment gedurende de dag en er zal eten en drinken te koop zijn. We gaan er aan de kant een leuke middag van maken met muziek en hopelijk mooi weer!

Mag ik op de paal eten en drinken?
Ja, dat mag. De organisatie zorgt voor een lunchpakketje met boterhammen en wat te drinken. Neem wel zelf extra drinken mee! Uiteraard mag je zelf ook je eigen eten meenemen. Ook kun je op het terrein eten en drinken kopen. 

Mag ik tijdens het paalstaan mijn telefoon gebruiken?
Ja, dat mag. Maar houd wel rekening met het water onder je: je kunt er (inclusief telefoon) in vallen of je telefoon laten vallen. Gebruik van je mobiele telefoon tijdens het paalstaan is dus voor eigen risico. Leuk juist als je foto’s maakt en deze deelt #lastmanstanding.

Waarom is het bij Schellinkhout?
We hebben goed gekeken naar de beste plek in Nederland waar de palen goed blijven staan en de veiligheid voor jullie als deelnemers optimaal is. In Schellinkhout is al vaker gewerkt met deze palen en kunnen we dus goed uit de voeten. De locatie is goed bereikbaar per auto en je kunt er goed parkeren. Het openbaar vervoer is iets minder makkelijk. Daarom zetten we pendelbusjes in om je naar de locatie te brengen. 

Krijg ik ook promotiemateriaal om m’n actie onder de aandacht te brengen?
Jazeker, dat kan! Stuur een mailtje naar Iris: iris.nijkamp@wijzijnmind.nl met je naam en adres en je krijgt het thuisgestuurd. 

Je kunt, nadat je je aangemeld hebt, je persoonlijke actiepagina heel makkelijk delen via social media. Zo kan je al je vrienden, familie en collega’s makkelijk vragen om je te sponsoren. Gebruik je dan ook even de #lastmanstanding? 

Is het wel veilig?
Paal staan wordt vaker gedaan en is veilig. Natuurlijk zorgen wij voor goede EHBO en medische ondersteuning. We houden je ook in de gaten, maar je hebt zelf ook een verantwoordelijkheid. Dus bereid je wel goed voor qua eten, drinken en naar het toilet gaan. Deelname is op eigen risico, zoals je kunt lezen in de deelnemersvoorwaarden.

Deelnemersvoorwaarden Last Man Standing

 • Last Man Standing (verder te noemen 'LMS’) is een initiatief van en wordt georganiseerd door MIND, Stationsplein 125, 3818 LE Amersfoort.
 • Inschrijving geschiedt uitsluitend onder deze voorwaarden, zoals door MIND bepaald.
 • LMS is een (recreatieve) actie zonder wedstrijdelement en mag derhalve ook niet als officiële wedstrijd gekwalificeerd worden.
 • Deelname aan LMS is alleen mogelijk voor ingeschreven deelnemers.
 • Deelnemers moeten minimaal 18 jaar te zijn. Deelname is uitgesloten voor deelnemers jonger dan 18 jaar.
 • Deelnemen aan LMS is vrijwillig, op eigen risico en voor eigen verantwoordelijkheid van deelnemer. MIND aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor enige directe of indirecte schade, waaronder begrepen, ongevallen, letsel- en gezondheidsschade, schade als gevolg van diefstal  die zou kunnen ontstaan of is ontstaan voorafgaand aan, tijdens of na afloop van deelname aan LMS. Dit geldt ook voor schade door het afgelasten of verplaatsen van LMS.
 • LMS vergt een zware lichamelijke inspanning. Om mee te kunnen doen moeten deelnemers een goede lichamelijke conditie hebben. Hun gezondheid en welbevinden is van het grootste belang. Door deel te nemen verklaart deelnemer in goede gezondheid te verkeren en over voldoende fysieke conditie te beschikken om de actie te volbrengen.
 • Deelnemer dient zelf afdoende verzekerd te zijn tegen alle schade door hem aangebracht aan anderen en/of eigendommen van anderen. De aangewezen verzekering hiervoor is een Aansprakelijkheidsverzekering Particulier (AVP).
 • Deelnemen kan zowel individueel als in teamverband.
 • Het inschrijfgeld is per persoon € 32,50 (tweeëndertig euro vijftig) en zal, indien deelnemer niet mee doet of zich afmeldt, niet worden teruggestort. Ook reeds gedane sponsordonaties worden dan niet gerestitueerd.
 • De doelstelling van dit evenement is om zoveel aandacht te krijgen voor de (gevolgen van de) veel te lange wachtlijsten in de ggz. Iedere deelnemer wordt gevraagd om een minimaal bedrag aan sponsorgeld op te halen van € 250,- per persoon (incl. inschrijfgeld). Dit geld gebruikt MIND om druk uit te oefenen, zodat er daadwerkelijk iets gedaan wordt. Dit event is een eerste aanzet. MIND wil hier zoveel mogelijk PR en media aandacht omheen creeëren.
 • MIND behoudt zich het recht voor de start- en/of finishtijd en/of -plaats te wijzigen of LMS geheel of gedeeltelijk af te gelasten op grond van extreme weersomstandigheden, beperkte aanmeldingen en/of andere calamiteiten en/of overmacht.
  • Indien dit het geval is, zal de organisatie zich tot het uiterste inspannen om een alternatief evenement te organiseren.
 • Deelnemer dient minimaal in het bezit te zijn van een geldig A-zwemdiploma.
 • Deelnemer is verplicht rekening te houden met andere deelnemers, natuur en milieu.
 • Aanwijzingen van de organisatie, politie, beveiliging en overige medewerkers dient deelnemer altijd op te volgen.
 • Deelnemer gaat ermee akkoord dat er mogelijk video- en foto- opnamen van hem worden gemaakt tijdens zijn deelname aan LMS en geeft onvoorwaardelijke toestemming aan MIND om deze opnamen te gebruiken voor promotionele doeleinden van MIND.
 • MIND kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor persoonlijk gemaakte kosten wanneer het evenement moet worden afgelast.
 • Indien LMS wordt geannuleerd worden de overgemaakte donaties en of sponsorbedragen niet gerestitueerd.
 • Het is voor deelnemers niet toegestaan huisdieren mee te nemen.
 • In alle voorkomende gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien, beslist het projectteam van MIND.
 • Tijdens LMS is het deelnemer verboden op enigerlei wijze:
  • Zich aanstootgevend te gedragen of te kleden;
  • Reclame-uitingen voorhanden te hebben, behoudens met toestemming van MIND;
  • Voorwerpen voorhanden te hebben die in redelijkheid een gevaar kunnen opleveren of een ernstige mate van hinder kunnen veroorzaken voor andere deelnemers.
 • Overtreding van het bij of krachtens deze voorwaarden gestelde kan leiden tot (voorwaardelijke) uitsluiting van (verdere) deelname.
 • Medisch gekwalificeerd personeel behoudt te allen tijde het recht om deelnemers ten tijde van LMS op medische gronden verdere deelname aan LMS te ontzeggen.
 • MIND spant zich tot het uiterste in om de rechten op teksten, foto's, illustraties, kaarten, overig grafisch materiaal, (handels-)namen, merken, logo's en databanken te achterhalen en te respecteren. De auteursrechten, merkenrechten en/of enige andere intellectuele eigendomsrechten van het voor bescherming in aanmerking komende materiaal of recht berusten bij het bedrijf of persoon dat van dit materiaal of recht gebruik maakt.
 • Met het inschrijven voor LMS verklaart de deelnemer zich bekend en akkoord met het bovenstaande reglement.
Bekijk alle donateurs
€ 5 08-09-2017 | 21:23 Aan: Patience is a virtue.... only not when you are drowning
€ 5 06-09-2017 | 21:12 Aan: Patience is a virtue.... only not when you are drowning
€ 5 06-09-2017 | 21:02 Aan: Patience is a virtue.... only not when you are drowning
€ 50 05-09-2017 | 07:34 Aan: Patience is a virtue.... only not when you are drowning
€ 250 22-08-2017 | 13:26
Bekijk alle

Actieheld Bouwke: "Hoe eerder we erbij zijn, hoe meer kans op kwaliteit van leven en op de lichtjes aan het einde van de tunnel".

29-05-2018 | 09:00 Last (wo)man standing Vorig jaar deed ik mee aan Last Man Standing. Een initiatief van stichting MIND om aandacht te vragen voor de uitdagingen die er nog steeds zijn in de geestelijke gezondheidszorg. 6 uur lang stond ik op een paal om de enorme wachtlijsten in deze zorg te visualiseren. Ik had nooit gedacht het 6 uur vol te houden op een paaltje van 20 bij 20 cm met windkracht 5! Maar niets bleek minder waar. En dan zie je maar weer dat je met een goed doel, een enorme toegewijde groep mensen, muziek en aanmoediging vanaf de kant, grote prestaties kan neerzetten. Want ik, en met mij meer dan 80 procent van de deelnemers, hebben het gehaald! Dit jaar doe ik opnieuw mee. Voor een geestelijk gezonde jeugd (MIND YOUNG). Weer zo’n belangrijk thema. Want of je nu iets mankeert of niet, het is belangrijk om als jongere te weten dat je over alles zou moeten kunnen praten. Met iemand. Zonder taboe. Zonder angst voor afkeuring. Zonder dat dit als zwak gezien wordt. Puberteit en jongvolwassenheid zijn al turbulent van zichzelf. Er komt zoveel op je af, er is zoveel te leren, zien en ervaren. Zoveel wat je nog kan vormen en wat je kan worden. Zoveel te kiezen, zoveel om bij te horen en zoveel om je tegen af te zetten. Een eigen persoontje worden vergt nogal wat van de jeugd en hun omgeving. Maar het is een natuurlijk proces wat je naar volwassenheid brengt. En de meesten van ons komen goed aan de andere kant aan, met ook heel veel plezier achter de rug. Toch zijn er ook heel wat jongeren voor wie dit niet het geval is. In mijn geval werd deze ontwikkeling ruw verstoord door Borderline. Een emotie regulatie stoornis. Al die turbulentie kon ik niet aan. Ik wist niet meer waar ik het moest zoeken. En mijn emoties werden mijn vijand. Mijn puberteit en jongvolwassenheid waren donker en zwaar. Een paar keer wilde ik opgeven. Geloofde ik niet meer in het leven of dat alles wel goed komt (hoe vaak mensen dat ook tegen je zeggen). Mijn emotionele pijn was zo heftig dat ik liever fysieke pijn had als afleiding. Mijn leven, en kledingkeuze, was zwart. Ik wilde het liefste verdwijnen. Ik snapte niet wie ik was, waar ik bij wilde horen, en hoe dit ding wat leven heet, geleefd diende te worden. Ik was vol zorgen, angst, pijn, woede en vooral radeloosheid. Maar dat was niet te zien. Ik heb mijn gymnasium en 3 universitaire diploma’s gehaald en ben aan een succesvolle management carrière begonnen. Ik had vriendinnen en ik sportte. Maar het voelde vaak leeg van binnen, alsof ik er niet helemaal bij was, niet als mezelf aanwezig was in het leven. En ik was moe, heel moe. Ik durfde dit niet te delen. Doorgaan dacht ik. Doorgaan. Overleven. Borderline heb ik nog steeds. Maar ik ben nu meer. Ik weet nu wie ik ben. Wat ik kan, wat ik leuk vind, wat ik nodig heb. En dat is zoveel meer dan alleen de emotie regulatie stoornis. En wat nu zo mooi is; Als je je bewust wordt van en gaat zorgen voor wie je als heel persoon bent, dan wordt dat onderdeeltje wat je eens zo gedefinieerd heeft een stuk kleiner, en hanteerbaar. Ik heb ruimte gecreëerd voor mijn hele zelf en zo veel meer rust en overzicht gekregen. Ik kan mezelf zijn. Nu ik wat ouder ben (36) heb ik veel meer overzicht, snap ik een beetje hoe het leven werkt en hoe ik mezelf in alle rust daartoe kan verhouden. Ik heb veel gehad aan 18 maanden Mentalization Based Therapy, waar ik op mijn 32ste aan begon. Een therapie speciaal voor Borderline. Ik heb het geluk dat ik zelf veel heb kunnen doen met mijn problemen en uiteindelijk ook met hulp. Ik heb me daarbij gerealiseerd wat ik echt gemist heb: steun, liefde en professionele hulp in mijn jeugd. In de periode dat je dat het hardst nodig hebt. Zeker als je worstelt met een psychische ziekte of aandoening.  En daarom vind ik Last Man Standing en het gaan voor een mentaal gezonde jeugd zo belangrijk. Hoe meer informatie er gedeeld wordt en hoe meer we het bespreekbaar en normaal gaan maken, hoe eerder onze jongeren durven te praten over hun worstelingen en hoe eerder er hulp ingeschakeld kan worden. Ik wil dit uit de taboe sfeer. Ik wil meer begrip, kennis en openheid. En handvatten voor het herkennen van problemen op psychisch vlak; In gezinnen, op scholen en in vriendenkringen. En bij onszelf. Hoe eerder we erbij zijn, hoe meer kans op kwaliteit van leven en op de lichtjes aan het einde van de tunnel. Last Man Standing vindt plaats op 23 juni bij het Markermeer. Ik ga weer 6 uur proberen te blijven staan. En jij kunt ook nog meedoen! Schrijf je in via www.doemeemetmind.nl (klik op ik wil meedoen). Je mag je bij mijn team inschrijven als teamlid of zelf een team vormen. Ik doe mee onder de naam ‘team Bouwke’. Je bent hartstikke welkom! <English version>  Last (wo)man standing Last year I was part of an event called Last Man Standing. An initiative of the nonprofit organization MIND. Together with 100 other participants, I endured 6 hours of standing on a pole of 20 cm by 20 cm, in a lake, with a lot of wind. An endurance challenge to visualize the waiting lists in Mental Health care. I never expected to make it to 6 hours, but I did! Together with more than 80 percent of the participants. And when you step off that pole you realize, that with a good cause, a group of motivated people, music and support from the shoreside, you can achieve great things. This year I will participate again. This time for a mentally healthy youth (MIND YOUNG). Another great cause. Because, whether or not you struggle with something, it is important to know, when you are young, that you can talk about anything. With someone. Without taboo. Without fear of disapproval. Without being seen as weak. Puberty and young adulthood are, in itself, already turbulent. There are so many things happening, so much to learn, to see, and to experience. So many things that can influence you and so many things you can be. So much to choose, so much to fit in to, and so much to resist to. To become your own person is quite the challenge for our youth and their surroundings. But it is a natural process of becoming an adult. And most of us make it to the other end, with a lot of fun too. But still, al lot of young people also will not make it or will not know fun. My development into adulthood was roughly disrupted by Borderline. An emotion regulation disorder. I could not cope with all this turbulence. I did not know what to do anymore. My emotions became my enemy. My puberty and young adulthood were dark and hard. A few times I wanted to give up. I did not believed in life anymore, or in that things could be well or were going to be okay (despite how many times people told me they would be). My emotional pain was so intense that I preferred physical pain as a distraction. My life, and clothing style, was black. I wanted to disappear. I did not understand who I was, where or with whom I wanted to fit in, and how this thing called life should be lived. I was consumed by worry, fear, pain, anger and especially desperation. But that did not show. I finished my gymnasium and 3 college degrees, and started a successful management career. I had friend and played sports. But it often felt empty inside, as if I was not totally there, as myself, living life. And I was tired, so very tired. I did not dare to share this with anybody. Just carry on, I thought. Carry on. Survive. I still have Borderline. But I am way more than that now. I know who I am. What I am good at, what I like, what I need. And it is so much more than the disorder. You what is beautiful too? When you start being aware and taking care of the whole person you are, you see that small part of you that once defined you and your life, become smaller and smaller, and manageable. I created space for myself and in this way created more peace and overview. I can be myself now. Now that I am somewhat older (36), I have a lot more overview, I understand better how life works and how I can relate to life in a more peaceful way. At age 32, I started 18 months of Mentalization Based Therapy. A therapy especially for Borderline. It benefitted me greatly. I am lucky that I could and was able to work so much on my struggles, eventually also with help. And this is when I also realized what I had missed when I was younger: support, love and professional help. The period that you need it the most. Especially when you struggle with your mental or physical health. And that is why I recon Last Man Standing and their cause to be so important. The more information is shared and the more we talk about it, the sooner our youth will dare to talk about their struggles too, and the sooner they can get help. I want this out of the taboo and stigmatization. I want more understanding, knowledge and openness. And I want more tools for recognizing mental health problems; for families, at schools, and in groups of friends. And for ourselves. The sooner we know something is not right, the more opportunities we get to create better quality of life and lights at the end of the tunnel. Last Man Standing will take place on June 23rd at the Markermeer. I will try to stand for 6 hours again. And you can also participate! You can register at www.doemeemetmind.nl (click on ik wil meedoen). You can participate with my team or start your own team. My team is registered under ‘Team Bouwke’. You are very welcome to join!
Lees meer